מהו המיני מחשב הטוב ביותר , ואיך מחשב מיני הוא כזה קטן?
הקץ של המחשבים הנייחים בגודל שאנחנו מכירים היום , הינו קרוב מתמיד, העולם לאט לאט נפרד מהמחשבים בעלי המארז הענק והמסורבל שתופס חצי חדר , הגודל של המחשבים הנייחים הולך ומתכווץ והמחשבים של היום התכווץ לגודל של כף יד!
השאלה היא , מה הטכנולוגיה שמאפשרת פיתוח של מיני מחשבים כאלה קטנים והאם הם חזקים מספיק על מנת לשמש כמחשב מרכזי בבית או במשרד?
אז כפי שאנו עדים לכך ככל שהזמן עובר הטכנולוגיה ליצירת חומרה הולכת ונהיית קטנה יותר וזולה יותר , אם פעם מחשב נייד היד שוקל מעל 3 ק"ג ועלה מעל 10 אלף ש"ח , היום ניתן למצא לפטופים ששוקלים פחות מק"ג ועולים סביב ה 1000 ש"ח , בלי להזכיר את עולם הטאבלטים שלקחו את כל נושא הגודל לקצה.
פיתוח התוכנה לעומת זאת , לא עומד בקצב של החומרה, כך שהתוצאה הסופית היא , שאנחנו משתמשים באותן מערכות הפעלה , ובאותן תוכנות מוכרות מאתמול , על גרסאות קטנות יותר של המחשבים שאנחנו מכירים בצורה חלקה!
כלומר , אם לפני כמה שנים תוכנת חלונות עבדה רק על מחשב נייח חזק ענק ועוצמתי , היום אפשר להריץ WINDOWS 10 על טאבלט או מיני PC באותה צורה חלקה !
כאמור , קצב פיתוח החומרה , מהיר בהרבה מקצב פיתוח התוכנה וכך נוצר מצב שעל מנת להריץ WINDOWS 10 לפני שנה היית מחשב ענק והיום תוכל להריץ את אותה מערכת הפעלה על טאבלט קטן פי 10 !
כלומר , טאבלט ממוצע היום הוא שווה ערך בביצועים שלו למחשב נייח בן שנתיים - שלוש !
אז נכון להיום , דור חדש של מחשבי מיני פיסי , עושים את דרכם לבתים שלנו ולמשרדים שלנו , המחשבי מיני פיסי של היום הם לא סתם " מחשב סלוני" או " מדיה פלייר" והם גם הרבה יותר חזקים מכל סטרימר או נגן קודי שקיימים בשוק , זה פשוט מחשב אישי לכל דבר עם עוצמה זהה למחשב שולחני רגיל שמאפשר לבצע את אותם משימות שאתם עושים על מחשב שולחני רגיל בבית או במשרד, רק בעשירית מהגודל וצריכת החשמל!
הדור החדש של המחשבי מיני פיסי מאפשר שימוש מגוון והפעלה עוד יותר מגוונת של מערכות הפעלה כולל:
WINDOWS ,ANDROID ו OPENELEC!
ההתקדמות העיקרית בטכנולוגיה שגרמה לאפשרות פיתוח של מחשבי מיני פי סי , בגודל כל כך קטן , נעוץ בעיקר בקפיצה הטכנולוגית בייצור לוחות אם המאפשר דחיסת כל הרכיסים ללוחות אם קטנים ביותר בגודל כרטיס אשראי.
שינוי מהותי נוסף שתרם להתכווצות של המיני מחשבים הוא השקעה בשילוח חלקי חומרה שונים על לוח האם , כך שתוספים שבעבר היו חיצוניים ונמכרו בתור כרטיסי הרחבה ללוח אם , כיום משולבים בתוך לוח האם ובעצם הלוח אם של היום כולל רכיבים רבים שבעבר נחשבו לתוספות , נמכרו בנפרד ועלו הרבה כסף כגון:
חיבור רשת , כניסות USB , מתאם WIFI, BLUETOOTH , כרטיס סאונד , מעבד גרפי וכו'...
כל הרכיבים האלו היום מגיעים מובנים בתוך הלוח אם.
אם בעבר היינו צריכים לרכוש SOUND BLASTER , כרטיס קול וכרטיס גרפי , היום הכל משולב על הלוח אם!
שינוי נוסף שטרם למהפך הוא העזיבה של שימוש בתקליטורים ומדיה של CD ו DVD ומעבר להתקני אחסון כגון USB ו כרטיסי זיכרון , שהם הרבה יותר אמינים ועמידים , בעלי אורך חיים גדול יותר , גודל קטן יותר ומהירות גבוהה יותר , וגם בעלי נפח אחסון רב יותר.
הזכרנו קודם את נושא הכרטיס הגרפי , אז היום הכרטיס הגרפי הוא משולב על המעבד, חברות המעבדים העיקריות אינטל ו AMD הבינו שכרטיס גרפי הוא חלק בלתי נפרד מהמחשב ומרבית המשתמשים יכולים להסתפק בכרטיס גרפי סביר כך שאין צורך שיוציאו אלפי שקלים על כרטיסי מסך כמו GEFORCE עם 4 GB זיכרון, כך שרוב המעבדים היום מגיעים עם כרטיס מסך משולב בעל עוצמה סבירה בהחלטת הכוללת כניסת HDMI , המאפשרת להשתמש במיני מחשב במדיה סנטר מושלם ברמה הגבוהה ביותר ( יותר חזק מכל סטרימר שתמצאו בשוק) ואפילו לשחק במשחקים בסיסיים ( אל תצפו להריץ את המשחקים החדשים ביותר , אבל משחקים כבדים יחסית מחנות האפליקציות של מייקרוסופט וגול ירוצו חלק , גם קודי יריץ K4 בצורה מושלמת עם 60FPS 10BIT ללא שום קושי).
לסיכום,
כל התהליכים והפיתוחים עליהם עברנו שכוללים:
א. פיתוח חומרה מהיר יותר מפיתוח תוכנה
ב. הקטנה בגודל של הלוח אם
ג.שילוב רכיבים שבעבר היו תוספות על לוח האם כגון WIFI , כרטיס קול ו ובלוטוס
ד. שילוב כרטיס מסך על המעבד
כל התהליכים האלו תרמו לכך שכיום ניתן לייצר מחשב מיני פיסי , בעל עוצמה זהה למחשב שולחני רגיל ,
כך שהגודל ממש לא קובע , וניתן לרכוש היום מחשב מיני פיסי קטן על מנת לבצע בדיוק את אותם משימות אותן אנו עושים על מחשב שולחני גדול וכבד!
זה המקום לציין שגם הפרשי המחירים הם כבר לא משמעותיים , וההפרש בין מחשב שולחני רגיל לבין מיני מחשב הוא הבדל של כמה עשרות עד מאות שקלים.
אז לפני שאתם רוכשים מחשב חדש , תחשוב שוב ותשקלו רכישת מחשב מיני פיסי!